8 Haziran 2017 Perşembe

Nasıl bir cami!



Peygamber efendimiz (SAV) buyuruyor.
“Kim Allah’ın rızasını talep ederek mescit inşa ederse, Allah ona cennette bir ev inşa eder.”(Buhari salat 65;Müslim,mecaid 25)

Peygamberimizin yukarıdaki hadisi bizlere büyük bir müjde veriyor. İhlasla yapılmış her yardım o bir dünyada bize hiç tahmin edemeyeceğimiz kadar fazlasıyla  geri dönecektir. Birde bu yapılan yerlerde, Rabbimizin ismi anılıyorsa mükafatımız daha katmerlenecektir. Bu ödül ,bire bin değil tahminlerimizin üstünde bir ödül olacaktır. Sınırlı  dünyada sınırlı bakışımızla  ahireti kavrayamayacağımıza göre çalışarak teslimetle,ihlasla ,o bir dünya için çalışıp yol alabilmeyiz.
Maddi gücümüz yeterliyse, cami ama nasıl bir cami üzerinde kafamızı yormalıyız ,en iyi mimarlar en iyi ustalarla çalışmalayız.Tarihimizde üstüne koyarak daha iyisine yapan Mimar Sinan’ımız bize yol göstericidir. Onun izinde ama onu geçmeye inanmış mimarlar yetiştirmeliyiz. Standart camiler yerine doğaya bütünleşik estetik bakımdan göze hitap eden ayrıca ruhumuza huzur veren camiler yapmalıyız. İç ve dış tasarım iç açıcı olmalı ;camilere İslam ve Türk kültürünü yansıtıcı sanatlar nakşedilmelidir. Cemaatin cami içindeki  her türlü ihtiyacını kolayca karşılandığı bölümler oluşturulmalı.Camideki bahçe kültürüne  ,bir Japon’dan ,bir batılılıdan daha çok önem vermeliyiz. Günümüzde her şehirde modern futbol statları yapılıyor ,statların tasarımları o şehri simgeliyor, gel görkü bunu camii konusunda gerçekleştiremiyoruz. Önemli olan camiyi hızlı yapmak değil , camiye değerler  katmaktır. Bunun içinde, işin ehillerini bir araya gelip güzel projeleri ortaya koyulması lazım ,millet olarak beklemeye razıyız.

Caminin süsü cemaattir; Müslümansın caminin anlam ifade etmediğini benim kadar sizlerde biliyorsunuz. Öz değerlerimize bağlı, cins kafalardan oluşan, ortak amaçlar için birlikte yürüyebilen  nesiller yetiştirmemiz lazım ,muhakkak bu mesele  diğer meselelerden daha önemli; sonucunda Allah’ın ve peygamber efendimizin istediği bu nesilin camii yaptırması ve Müslümanca yaşamasıdır.

Bir kimse evine gelene nasıl ikramda bulunursa, Allah’ta evine(camiye) gelene özel ikramda bulunur.(Sahih-i Buhari Cilt 2,sayfa 625)
Mescitler yeryüzünde Allah’ın evleridir. Gökteki yıldızların yer ehlini aydınlattıkları gibi, onlarda gök ehlini aydınlatırlar.(Heysemi Mecmeuz-Zevaid 117)

Engin DEMİRCİ
8/6/2017
MALATYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Misaki nomayoiga ile Japon mitolojisi ve kaliteli çizimler.

  Misaki nomayoiga Güzel bir  çalışma olmuş, çizimlerinden tut sempatikliğine , Japon mitolojini çok yerinde kullanan, dostluk aile ilişkile...