25 Mart 2017 Cumartesi

En hayırlı eğitimci

Her can mutlaka ölümü tadacaktır.
Ankebut,27

Hz. Ali bir sözünde Ölümün en hayırlı eğitimci olduğunu söyler. Bu düşünceyi asırlar öncesinde yaşamış ilim ehli birinden duymak, insanın değişmeyen yanlarının olduğunu bizlere bir kere dana hatırlatıyor.


Allah'ın iradesiyle işleyen şu fani dünyada o kadar çok insan gelip geçti ki sayılarını isimlerini,milletlerini,Karakterlerini, ayrıntılarını sonsuz ilim sahibi Allah'tan başka kimse bilemez. Dostlarımızın ,sevdiklerimizin, bir gün dünyadan ayrılmasına hepimizi tanıklık ediyoruz. Ölümün etkisi , kısa bir sürede olsa yüreğimize dönüş hikayesini başlatıyor , bu dünyanın baki olmadığını fani olduğunu daha iyi kavrıyoruz ,kendimize çeki düzen vermezsek bir gün sıranın bize de gelebileceğine dair o kadar duygu zihnimizde harmanlanıyor ki , hiçbir okuldan ve öğretmenden alamayacağımız bu dersi almış oluyoruz. Ölümün bir gün hak olduğunu bilen insanın bu dünyanın gelip geçiciliğine bakarak ,yıkmak yerine imara kalkışması en doğru seçenek olacaktır.Peygamber efendimiz ölümü bir köprüye benzetmesi dostu dota kavuşturan bir araç olduğunu belirtmesi ölüme karşı bakışımızı dengeliyor.Gerçek hayat köprümüzü yapmak istemeyiz mi yaparsak nice dostumuzla o bir dünyada karşılaşacağımızı söylüyor peygamber efendimiz. Kendi köprümüzü tahmin ettiğiniz gibi betonla demirle yapacak değiliz, ihlaslı yaptığımız her ibadet ibadet ,verdiğimiz zekatlar,sadakalar,tuttuğumuz oruçlar, bir yetime sahip çıkmak gibi birçok olumlu davranış köprümüzün sağlamlığını belirleyecek ana unsurlardır. Unutmayalım ki sonucunda köprüden geçiş izni Allah-u Tealaya bağlı , merhametine sığınmalıyız, o içimizdekini de dışımızda kini daha iyi bilir. Dünyaya geldiğimiz gün bir yandan yaşamaya ,bir yandan da ölmeye başlarsınız der Montaigne. Bizim yapmamız gereken en önemli şey ifrat tefrit arasında olmak AŞIRI UÇLARA Sapmadan dengeli bir yaşam sürmek .çocuklarımızı da böyle bir eğitimin parçası haline getirebilmek lazım bu konuda aile bireylerinin büyük görevler düşer. Özellikle mezarlıklara gidip akrabarımıza ait mezarları hep birlikte ziyaret edip dualar etmek , çocuklarımız ve gençlerimizin gelişiminde önemli bir oynayacağını düşünüyoruz. Her ne kadar yeni şehir mezarlıkları şehre uzak olsa da mezarlık atmosferini çocukların ve gençlerin tatması lazım. Özellikle Türk İslam büyüklerinin mezarları şehrimizde bölgemizde varsa imkanlar ölçüsünde bu mezarlar ziyaret edilmeli bu kişilerin yaptıkları hizmetler kısa da olsa gençlere sunulmalıdır. Çanakkale gibi önemli tarihi mekanlara ,şehitliklere ,okul ziyaretleri yapılmalı bilge öğretmenlerimiz tarafından Kahramanlarımız öğrencilerimize anlatılmalıdır. Bu sayede ufku geniş ,tarihine sahip çıkan ,ülkesine bağlı vatansever insanlar yetişmiş olur ,yoksa kuru sıkı lafların gençleri mahkum oldukları ağlardan kurtaracağı yok .İnsanca ,milletçe-,devletçe güçlü olmak istiyorsak bir takım kriterleri yerine getirebilmeliyiz bu zor süreçte yük eğitimcilere düşüyor. İnşallah geçmişle bugünü iyi harmanlayan sonrada gelecekte insanlığın inşasında GÖREV ALAN yeni nesiller görürüz. Bunun için ölümle barışık olup son dirilişe hazır olmamız lazım.


Engin DEMİRCİ Mart  2017


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

5.Sınıf: Yaşadığımız İlde Doğal ve Beşerî Çevredeki Değişim slaytı

  5.Sınıf: Yaşadığımız İlde Doğal ve Beşerî Çevredeki Değişim slaytı Doğal ve beşerî çevredeki değişim 5.2.2 https://drive.google.com/file/d...